Světový fond na ochranu přírody má další aplikaci od českých vývojářů

Praha, 11. srpna 2022 – Německá pobočka Světového fondu na ochranu přírody (WWF) spouští novou aplikaci, která opět vznikla v dílně české vývojářské firmy Ackee. Aplikace pro čistší a bezpečnější oceány usnadňuje proces odstraňování ztracených sítí (tzv. ghost nets) a napomáhá tak WWF předcházet vymírání statisíců mořských živočichů ročně.

Nová aplikace WWF GhostDiver se zaměřuje problematiku tzv. ghost nets, ztraceného či zapomenutého rybářského náčiní, které se stává tichým zabijákem podmořského života. Aplikace zjednodušuje celý proces nahlašování a výlovu sítí, ve kterých se zachytává a umírá více než 340 druhů zvířat včetně ohrožených druhů. Tím přispívá k čistším a bezpečnějším oceánům a pomáhá ochráncům přírody zachránit až 650 000 živočichů každý rok.

“Jsme rádi, že jsme díky dlouhodobé spolupráci s WWF mohli přispět k ochraně přírody už druhou aplikací. Cílem je vytvořit mezinárodní databázi, která pomůže ghost nets globálně zmapovat a eliminovat,” vysvětluje spoluzakladatel Ackee Dominik Veselý. V mořích a oceánech po celém světě každý rok skončí více než 12 milionů tun plastu. Zhruba třetinu tohoto odpadu tvoří právě ztracené rybářské náčiní, které v důsledku ohrožuje celý ekosystém.

“Udělalo na nás dojem, jak rychle v Ackee převedli naše požadavky do perfektně navržené, technicky vyspělé a snadno použitelné aplikace. Schopnost jejich týmu rychle nacházet efektivní řešení je důvodem, proč je spolupráce s Ackee tak příjemná,” komentuje spolupráci Gabriele Dederer z WWF Deutschland. Německá pobočka organizace si českou vývojářskou firmu vybrala na základě pozitivní zkušenosti s vývojem aplikace ​​WWF Seekarte, která slouží jako interaktivní průvodce v chráněných vodách na ostrově Rujána. Nyní však mají ochránci přírody globální ambice.

Aplikace WWF GhostDiver umožňuje sbírat sonarová data a prověřovat podezřelé lokace. Ochránci přírody, potápěči, ale i rybáři a další z řad místních mohou snadno nahlašovat pozice se ztraceným rybářským náčiním, naplánovat si trasu pro ověřování podezřelých míst a přidávat k nim reporty včetně fotek a videí. Reporty následně prochází profesionální tým WWF, který se stará také o jejich bezpečné vyzvednutí. Po zmapování Baltského moře je v plánu do databáze postupně zahrnout další oblasti po celém světě.

Aplikace je dostupná ke stažení pro Android i iOS.

O Ackee

Firma Ackee byla založena v roce 2012 absolventy ČVUT v Praze. Na trh prorazila vlastní aplikací App4Fest, kterou dnes používají desítky českých i zahraničních festivalů. Mezi referenční klienty Ackee patří například Volkswagen, Equa bank, ŠKODA AUTO, Livesport, CME, Audi AG, Ethereum Foundation a Německý spolkový sněm (Deutscher Bundestag). Kromě vývoje a designu mobilních a webových aplikací se společnost zabývá také digitalizací firem a zaměřuje se na nové technologie, jako je například blockchain nebo AR. V roce 2016 Ackee otevřelo pobočku v Berlíně. Po ocenění na mezinárodní soutěži Deloitte Technology Fast 50 Central Europe se firma v roce 2020 zařadila také mezi 500 nejrychleji rostoucích technologických společností v regionu EMEA a vítěze mezinárodní soutěže pořádané prestižním German Design Councilem. O rok později založila s Rockaway Blockchain Fund společný podnik Ackee Blockchain, který se věnuje bezpečnosti smart kontraktů. Více informací na www.ackee.cz.