Vláda s dalším navyšováním platů ve školství nepočítá

Vláda poslala do Sněmovny střednědobý výhled státního rozpočtu na léta 2020 a 2021, který nepočítá se slibovaným navýšením financí pro školství. Zatímco v roce 2019 má do regionálního školství směřovat 143,7 miliard korun, v následujících dvou letech to má být 147,5 miliard. Necelé 4 miliardy navíc nemohou na plánovaný růst učitelských platů stačit.

„Náklady na zvýšení platů učitelů o jedno procento činí téměř miliardu korun,“ upozorňuje Radek Sárközi, prezident spolku Pedagogická komora, „aby vláda splnila své programové prohlášení o navýšení učitelských platů na 150 procent vzhledem k roku 2017, musela by do konce volebního období přidat minimálně dalších 21 miliard.“ S tím ovšem střednědobý výhled nepočítá. Jeho součástí je pouze výpočet nákladů na vyšší počet zaměstnanců škol:

„…návrh obsahuje v kapitole Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy navýšení prostředků na platy o 1 mld. Kč a 2 800 přepočtených míst pedagogů v souvislosti s reformou financování školství zabezpečující dělení hodin (PHmax), resp. dělení tříd (tím je zajištěna požadovaná úroveň v rozsahu 1,5 mld. Kč a 4 200 míst pedagogů), dále o 0,3 mld. Kč a 800 míst pedagogů na zabezpečení rozšíření doby provozu mateřských škol včetně překryvu pedagogů ve třídě až o 2,5 hodiny a o 0,74 mld. Kč a 3 154 míst nepedagogických pracovníků v regionálním školství na zajištění realizace reformy v této oblasti.“

Pedagogická komora v říjnu navrhla, aby platy učitelů vzrostly od ledna 2019 o 20 % místo plánovaných 15 %. Jedná se o kompenzaci za čtyřměsíční odklad, kvůli kterému přijdou učitelé průměrně o 20 000 korun. Podle usnesení Poslanecké sněmovny měly platy učitelů vzrůst o 15 % již letos v září, vláda ale zvýšení odložila až na příští rok. Dodatečné náklady na navýšení učitelských platů o 5 procentních bodů by byly 5 miliard korun. Návrh Pedagogické komory již podpořili poslanci za TOP 09 a Českou pirátskou stranu. „Tyto prostředky navíc by se musely najít mimo školství,“ říká Radek Sárközi, „přesouvat finance uvnitř rozpočtové kapitoly školám nepomůže.“

„Média jsou plná informací, o tom, že vláda zvyšuje pedagogům platy, ve skutečnosti letos někteří ředitelé učitelům platy naopak snížili,“ upozorňuje Radek Sárközi, „na jaře se snižovaly příplatky, protože na ně školy nedostaly peníze od krajů, nyní na podzim přišla druhá vlna šetření.“ Některé školy musely učitelům zkrátit úvazky, nebo dokonce zaměstnance propouštěly. Jinde byli ředitelé nuceni zařadit pedagogy do nižší platové třídy, aby ušetřili. Řada učitelů má nulové osobní ohodnocení, protože školy nemají finance.

V Poslanecké sněmovně aktuálně čeká na hlasování v prvním čtení návrh, který má zvýšit příplatky pro třídní učitele a za specializované činnosti. Novelu zákoníku práce připravila Pedagogická komora společně s poslancem Markem Výborným a předložil ji poslanecký klub KDU-ČSL. Návrh má podporu i dalších politických stran – ODS, TOP 09, STAN, SPD a některých poslanců KSČM. Náklady na zvýšení třídnických příplatků ze současných 400 až 1 300 na 2 500 až 3 500 Kč měsíčně činí 2 miliardy korun. V současnosti je třídnictví oceněno částkou 20 Kč za hodinu, což je 13 Kč měsíčně na jednoho žáka ve třídě. Pokud by byla novela schválena, třídní učitelé by získali ročně o 20 000 korun více.

„Náš návrh je rozpočtově krytý v rámci pěti miliard, s nimiž vláda počítá pro netarifní část platů učitelů, lepší by samozřejmě bylo, kdyby poslanci navýšili školský rozpočet o 7 miliard, čímž by se pokryly oba návrhy Pedagogické komory,“ dodává Radek Sárközi, „díky tomu bychom se rychleji přiblížili splnění patnáct let starého slibu, že učitelé budou pobírat 130 procent průměrné mzdy v zemi.“

České školství je dlouhodobě podfinancované. V roce 2017 se podílelo na hrubém domácím produktu pouhými 3,9 procenty, průměr zemí Evropské unie přitom činí přes 5 procent. Platy českých učitelů jsou na posledním místě ze všech zemí EU. Nástupní plat učitelky mateřské školy činí 19 850 Kč hrubého měsíčně, učitelé základních a střeních škol mají nástupní plat 25 470 Kč.

Pedagogická komora, z.s.

www.pedagogicka-komora.cz